Sanserne: Vidste du at vi har 8 sanser?

Blog post 3

De fleste af os kender 5 sanser, nemlig synet, hørelsen, følesansen (taktilsansen), smagssansen og lugtesansen. Der er dog 3 meget vigtige sanser som de fleste ikke kender til. Det er vestibulærsansen, som også går under navnet labyrinthsansen eller balancesansen. Det er proprioceptivsansen, også kendt som muskel-ledsansen eller den kinæstetiske sans. Og til sidst er der interoceptivsansen, altså den indre følesans der fx giver besked når vi er sulten, skal på toilet eller hvor vidt vi skal have øget vores hjerterytme.

I forhold til Sanseintegration taler vi om 3 primære sanser. De tre primære sanser er vestibulærsansen, taktilsansen og proprioceptivsansen. De hedder de primære sanser, fordi informationen fra disse sanser hjælper vores nervesystem med at danne et billede af vores krop. Når vi så tager synet og hørelsen med, kan vi danne os et billede af vores omverden. På denne måde hjælper vores sanser os til at være i og forholde os til den verden vi lever i og agerer med.

Hvordan vores sanser arbejder sammen, kan du lære mere om i denne lille video fra vores amerikanske kollegaer hos pathways.org (de har dog udeladt at tale om interoceptivsansen og taler derfor om 7 sanser)

Tryk her for at se videoen: The importance of sensory integration


  • Moesgårdvej 2C, 8270 Højbjerg

  • CVR 35564721