Forventninger til julen og den (måske)svære snak med familien

Jul-familien-den-svaere-snak-stresset-barn-neurologisk-sensitive-boern-ADHD-autisme-ergoterapi-viljestaerke-boern

Forventninger til julen, dine og andres. Hvordan tager man den (måske) svære snak med familien?

Sneen falder sjældent hvid længere op til jul, men i vores hjerter er julen snehvid og alt er perfekt pakket ind i pudder og barnelatter. Det er som om alle går rundt med en romantisk fortælling om hvordan den perfekte jul og december skal foregå, og der er mange, rigtig mange følelser at tage hensyn til i familierne rundt omkring. Både i jeres egen kerne og i jeres fælles familier. 

De fleste af os vil nok bare rigtig gerne have glade børn i december. Komme så roligt som muligt igennem juleaften, uden at skulle frygte for om ungerne kan blive siddende ved bordet om anden og de brunede, om de kan holde sig helt til der skal danses rundt om juletræet osv. uden at fylde hele rummet med deres fysiske uro, talestrøm og måske store følelsesmæssige udbrud. Tro os, vi har selv været der mange gange. 

Hele december bygger op til juleaftens dag og ikke mindst gaverne som ligger under træet. Alt omkring børnene så tidligt som i slut oktober handler om “den store juleaften” og alt den spænding der er omkring det. Derfor har nutidens børn også et helt andet forhold til julen end vi selv og vores forældre havde. Børn bliver bombarderet med indtryk og uforudsigelighed fra en hverdag som de i forvejen lige knap kan være i. Derfor er det heller ikke så svært at forstå hvorfor det hele kan kulminere i december og på juleaftensdag. 

Men hvad kan du selv gøre inden den store aften for at støtte op om dit barns egen regulering så det kommer sikkert og tilpas (så godt som muligt) igennem d. 24 december og du selv gør? Og hvordan tager du den (måske) lidt svære snak med dine og din partners familie om hvordan I bedst holder jul sammen?

Hvilken overvejelser kan du lave før du tager snakken?

Når du tænker over hvordan dit barn normalvis har det i aftentimerne på en helt almindelig hverdag/weekenddag, er det ikke svært at forstå hvorfor børn er udmattede, fuldkommen hypede på spænding og har det svært når de endelig når det store øjeblik på dagen. Nogle børn når kun at pakke enkelte gaver op før de går i spåner og så kan man som bedsteforældre også blive kede af at lige præcis deres gave ikke blev åbnet og set en glad reaktion fra barnet. Overvej derfor om gaverne, eller nogle af gaverne, skal gives om morgenen den 24 december, så noget af den opbyggede (og for disse børn svære) spænding kan blive afløst af leg og forhåbentlig glæde. I langt de fleste lande gives julegaverne om morgenen d. 25 december og for børn er det absolut at foretrække, så man adskiller julehyggen om maden og gaveræset. 

Lad børnene spise på deres normale tidspunkt, også juleaften. Det er ikke hele familien som behøver at spise på det tidspunkt, men bare børnene og en af jer forældre. Er der flere børn med til juleaften så lad de største sidde sammen med de mindste og evt. en af jer forældre for at styre tropperne. De større børn (over 7 år) kan ofte lettere klare at vente til julemiddagen for hele familien, men det er en individuel vurdering. Sørg for at der er noget mad, som I ved barnet er glad for og stort set altid vil spise og vær ligeglad med om det er verdens sundeste menu eller om det er specielt julet. Med mad i maven er det så meget lettere at overkomme, at sidde lidt tid ved julebordet sammen med resten af familien, med et spil eller en bog eller iPad hvis de andre ting ikke fungerer. Men forsøg videst muligt at undgå iPads, da det tager opmærksomheden meget fra barnets evne til at nyde dagen. Blot det giver ro ved bordet. Hvis barnet ikke kan sidde med ved julebordet så lad det vide hvor det så må opholde sig mens spisningen foregår. Evt. kan barnet sidde med en af jer forældre på skift. Lad evt. nogle lækre godbidder stå ved barnets tallerken så det kommer tilbage til bordet med jævne mellemrum. Undgå en masse snak under middagen og lad barnet vide hvem af jer som der tager sig af det nu. På den måde kan barnet lettere rette sig mod den forældre som “har vagt” og den anden forældre kan få et tiltrængt break og blot være nærværende. 

Overvej om  I har brug for at lægge nogle aktive pauser ind så I kan regulere barnet. Brug proaktiv leg og samvær med dit barn helt fra morgenstunden d. 24 december og gerne i dagene op til juleaften for at få mest muligt ro i nervesystemet. Sørg for at I melder ud til familien hvorfor I har brug for disse pauser og skab et overblik (gerne visuelt) for barnet, så barnet ved hvad det skal deltage i og hvornår.

Overvej om der er andre rutiner og traditioner der hører til I jeres families jul der skal ændres eller tweakes. Tal det godt igennem derhjemme, inden I giver forældre besked om hvordan I vil afholde jeres jul sammen med dem. Vi har lavet nogle jule-lifehacks til den kommende juletid som vi håber at I kan trække på når I skal forme jeres egne kommende traditioner.


Når I har alle jeres overvejelser og tiltag på plads, er det tid til at tage den (måske) svære snak med familien.

Forvent at I er nødt til at “genopdage” jul, som jeres forældre har lært jer at afholde den. Vores forældre og bedsteforældre er opdraget til at julen skal foregå på en bestemt måde hvor børnene skal vente til allersidst på dagen før den store udløsning og julegaverne skal åbnes. Samtidig forventes der pli og ro ved bordet og et stort varmt tak og kram over enhver gave som modtages. 

“Genopdrag” jeres forældre til at jul på børnenes vilkår faktisk sætter alles jul i et bedre lys og gør dagen så meget mere festlig og rolig. Det kræver mod at tage snakken med egne og måske ægtefælle/partners forældre om, at julen kan afholdes mindre stresset og rolig. 

Konfliktsky? Det er der mange af os der er, særligt når det handler om jul og traditioner. Vi vil ikke skuffe nogen og vi er vant til at give plads til “de ældres”  ønsker og hensyn. Det er jo trods alt dem, som har lært os, hvilke skikke en familie har. Noget som forventes at holdes i hævd. Måske er vi nye(re) forældre og skal også selv finde ud af hvordan vi kommer bedst igennem julen med små børn. Måske er det gået ok de første par år med at følge mor Jytte og far Mogens juletraditioner, men nu er barnet blevet større og viser i højere grad hvor svært det er at skulle holde sig vågen til sent med middag, dansen om juletræet og gaver. Mange familier har allerede lavet små tilpasninger i deres juletraditioner med succes. Juleaften er samtidig også der hvor vi kan føle os mest pressede. Vi har selv et ønske om at give vores børn den bedst tænkelige jul og samtidig kan vi føle os pressede ift. hvordan traditionerne nu engang er i Danmark. Vi er som danskere meget traditionsbundne og det gør ondt blot at lave om på små ting som fx julemaden, hvornår gaverne skal gives og hvordan. 

Men vid, at selvom I gik med på jeres forældres måde at holde julen på sidste og måske også forrige år, så er det aldrig “for sent” at ændre jeres måde at gøre tingene på. Tænk på, at jeres forældre også selv har taget kampe med deres forældre på et tidspunkt. Så længe der er tænkt på samvær og nærvær i rigelige mængder, så betyder det ikke så meget hvornår på dagen en gave gives, hvornår julemaden for børnene bliver serveret og hvorfor. Vi oplever altoverskyggende bedsteforældre, som dybest set blot ønsker fred og en hyggelig jul hvor både børn og voksne er tilgodeset. Hvis børnene har det godt, så har de voksne det også godt. Punktum. 

Hver familie har en lille variation og det kan være svært at ændre på uden at såre nogen. Men ligesom vores egne familier har haft deres tid og har kunne opretholde de ønsker som de selv havde for en vellykket jul så har I det samme ift. jeres egen lille familie og børn. 

Vi ønsker jer alt det bedste for at få en super hyggelig jul med børnene, hinanden og familierne derude. 

Se mange flere jule-life hacks på www.pilotskolen.dk og løbende på vores instagram og facebook feed.



Ved Pilotskolen specialiserer vi os i sanseintegration og ergoterapi for børn, blandt andet neurologisk sensitive børn, viljestærke og signalstærke børn. Vi hjælper børn som let bliver overstimuleret samt børn med stresset nevesystem og diagnoser som ADHD og autisme.

Pilotskolen - børneergoterapi i Aarhus og online.

Læs mere om vores individuelle forløb for forældre her.









  • Moesgårdvej 2C, 8270 Højbjerg

  • CVR 35564721