How to? 7 gode råd til mindre stress og mere søvn til både børn og voksne

Guide-til-mindre-stress-og-bedre-soevn-for-neurologisk-sensitive-boern-spaending-ved-juletid-ADHD-autisme-signalstærke-boern-stresset-barn-boerneergoterapi

Hvordan undgår du at dine børn står alt for tidligt op i løbet af december fordi de fx. glæder sig til at åbne pakker/overraskelser? Og hvad kan man selv gøre for at de ikke kommer alt for sent i seng fordi julekalenderen lige skal ses færdig eller der er endnu et arrangement i børnehaven, skolen, sfo’ en eller i familien? 

Hele december er der rigeligt med aktiviteter og arrangementer hvis man har børn. Det spænder mellem alt fra juleklip, nissesjov, julekalender, bagning, julegave kreationer, familiens årlige julefrokost osv.. Det er næsten som om alle er blevet ekstra opfindsomme op til jul i forhold til at nå at hygge mest muligt sammen i december. 

Det er skønt og dejligt, men for mange børnefamilier er det vanskeligt at nå alle de velmenende arrangementer og aktiviteter og det gør sig endnu mere gældende hvis der er børn i familien som er i stress. Så skal der ikke så meget ekstra til i hverdagen for at overstimulere dem, og det giver lidt udfordringer særligt i forhold til de basale behov som fx søvn som er så vigtigt i en tid hvor der skal ske meget. 

Den glæde og følelsesmæssige spænding som følger med de blandede arrangementer og aktiviteter for børnene, kan godt fylde en del og få blandt andet søvnen til at bøvle ekstra. Barnet trives med stor sandsynlighed bedst i vante rammer og rimelig fast struktur, og december er som udgangspunkt alt andet end det. Derfor er det også, alt efter hvor sårbart ens barn er for forandringer, en god ide på forhånd at aftale med hinanden hvor meget I gerne vil deltage i, arrangere og gøre i december måned. 

Her kommer 7 råd fra os i forhold til hvordan I alle sammen kommer glade og mere udhvilede gennem december:


  1. Vores vigtigste råd for december er “Få overblik, prioritér og nedsæt stress” Lyder let ik?Det er vist for alle noget af en øvelse, men muligt og bedst af alt gør det december og derefter julen noget lettere at komme igennem, uden alt for mange nedsmeltninger for børn og deres voksne. Hvordan I planlægger og tager den måske svære snak med familien kan I læse om i vores andre blogposts i vores juletema:”Glade børn og voksne i decembermåned. How to?” og “Forventninger til julen og den (måske) svære snak med familie.

  2. Sørg for at få de basale behov dækket før alt andet. Spis til spisetiderne, hold spisetiderne i hævd og se om I måske endda kan spise aftensmad endnu tidligere i december, så der er mere tid til julekalender og “køl ned tid” inden barnet skal puttes. Det kan for børn under 8 år være en god ide at spise aftensmad allerede kl. 17:00 server gerne grøntsager som snack inden aftensmaden så det kun er kød og pasta, kartofler mv. som barnet skal forholde sig til til selve aftensmaden hvor koncentrationen godt kan være noget påvirket efter en lang dag. 

  3. Lav store portioner aftensmad som kan holde til flere dage og gå på kompromis! Snup en måltidskasse hvis I kan og ellers frem med rugbrød og stegt torskerogn eller en hurtig omgang æg på panden, risengrød, koldskål eller en omgang makrelmadder med gulerods hapsere til. Det meste dur! Sundhed er også mental sundhed i december, så hvis det kan være svært at nå aftensmad til kl. 17 så gå på kompromis. 

  4. En måde hvorpå I kan tage presset af jeres morgener når børnene står spændte (og gerne alt for tidligt) op i hverdagene for at se hvad nissen er kommet med, eller hvad der er i julekalenderen, kan løses ved at julekalenderen først åbnes senere på dagen og ex nissen først besøger huset imens I er på arbejde, i skole eller i børnehave. Så er der noget at glæde sig til om eftermiddagen. Det kræver at en af jer forældre kan nå at bruge 5 min på nissesjov inden I forlader hjemmet. Dette behøver heller ikke at være dagligt, da det kan blive lige lovlig meget for både børn og voksne at nå hver dag. Omvendt, hvis du har et barn som har meget svært ved at stå op om morgenen, kan julekalender eller nissesjov være det helt rigtige til morgenstunden. Men for mange børn giver det mere uro og træthed at komme for tidligt op og det kan let skabe konflikter senere på dagen. 

  5. Vores forslag til hvornår på dagen man ser julekalenderen på tv, så man undgår at børn er for længe oppe. Det kan fx være en god ide hvis man kan streame afsnittet om eftermiddagen frem for at skulle se det live om aften. Vi har herunder listet hvornår de forskellige julekalendere kommer i år 2023.

    Ramasjang kl. 7.00 Ramajetternes Jul
    TV2 kl. 15.50 Alletiders Jul (kan streames fra kl. 6.00 på TV2 play)
    Ramasjang kl.17.00 En hæderlig Jul(kan streames fra kl. 6.00 på DRTV)
    Ramasjang kl. 17.15 Sebastians Jul
    DR1 kl. 19.40 Det magiske Tivoliteater (kan streames fra kl. 6.00 på DRTV)
    TV2 kl. 20.00 Valdes Jul - Skovens Vogter (kan streames fra kl. 6.00 på TV2 play)
    Derudover er der mange andre julekalendere, man kan streame via både DRTV og TV2 play ud over dem, der bliver sendt hver dag. Så er der ikke lige en julekalender der passer til jeres børn, så vælg en der kan streames. Fx Bamses jul på DRTV.

  6. Sørg for at indlægge aktive pauser i hverdagen og særligt i weekenderne. Kom udenfor (uanset vejret) få en sjælden solstråle i ansigtet i decembermørket og gå en tur i den mere fredelig ende af byen, tag et smut i skoven eller på stranden, i parken eller hvor I nu har mulighed for at komme ud i naturen. Det behøver ikke at være i lang tid, men det har stor betydning for at reducere stress hos både børn og voksne.
     
  7. Hvis I gerne vil opleve forlystelsesparker, museer eller andet som typisk har mange gæster, så forsøg så vidt muligt at komme på tidspunkter hvor der er mindst travlt. Det kan være til frokost, om morgenen eller senere på eftermiddagen/aften. Måske kan I endda kombinere julekomsammen med venner eller familie ved at mødes i en park og på den måde både opleve det fantastiske lys og oppyntningen samtidig med at I er sammen med jeres nærmeste. 









  • Moesgårdvej 2C, 8270 Højbjerg

  • CVR 35564721